MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
Проведе се пролетният конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEC)

Проведе се пролетният конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEC)

Проведе се пролетният конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEC)

Публикувано преди 9 месеца

От 5-7 май млади либерали от цяла Европа се събраха в Будапеща за пролетния конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEC) - младежката организация на партия АЛДЕ. По време на събитието делегатите имаха честта да чуят вдъхновяващи гост-лектори като Ксавие Бетел - министър-председател на Люксембург, Илхан Кючюк - евродепутат и съпредседател на партия АЛДЕ, Каталин Чех - евродепутат от Унгария, Даниел Берг и Кира Рудик - вицепрезиденти на партия АЛДЕ и други.

Делегатите приеха Манифеста на Европейската либерална младеж за Европейски избори 2024 г., който определя либерални решения на проблемите, пред които е изправен Европейският съюз в момента. Манифестът подчертава мерки за подкрепа на Украйна, насърчаване на свободната търговия, защита на демокрацията, справяне с младежката безработица и много други.

Освен това конгресът обсъди и прие резолюции по теми като спиране на руския империализъм в Източна Европа, действия срещу проблеми, свързани със здравеопазването и климатична справедливост. Ключова дискусионна тема по време на събитието беше Европейската година на уменията и как либералните младежи гледат на тази важна инициатива на Европейския съюз. Организацията приветства нови организации като асоциирани членове от Дания, Словения, Гърция и Молдова, както и една организация като пълноправен член от Словакия.